Friday 3 October 2014

Majoittuminen ja mukavuus; majoite

Vielä en ole päässyt sanoista tekoihin, joten jatketaan mietintöjä majoitteesta.

Useimmiten valitsen  reissuille majoitteeksi omistamani Hillebergin Nallo 2 -teltan, jonka nyt tiedän  painavan kuivana tarkalleen 2496g pakkauspussin kanssa. Se on aika iso osa viidentoista kilon repusta, 16,64%, mutta on myöskin toiminut loistavasti kaikkina vuodenaikoina monenlaisessa kelissä. Kun nyt olen lähtenyt reppua keventämään UL suuntaan ja tavoitteena on minimaalinen paino, niin tietysti tarvii myös selventää että kyseisellä varustuksella on tarkoitus tehdä omavaraisia retkiä ja vaelluksia sulan maan aikaan Lapin metsäisille seuduille ja tietysti Etelä-Suomessa. Tämän vuoksi ei myöskään siis tarvi miettiä ahkion kevennystä tai suksien viilaamista, sauvojen lyhentämisestä puhumattakaan (muistakaa muuten lisätä tekstin sekaan kuvitteellisia hymiöitä sinne missä sellaisia koette tarvitsevanne). Talvivaellusvarusteista en lähde tinkimään painossa, ahkiossa vetää kuitenkin aikamoisen määrän tavaraa ja mentaliteetti talvireissulla on hyvinkin erilainen. Lisäksi talvella saattaa hengenlähtö olla lähellä jos on tinkinyt väärässä paikassa.

No tämähän johtaa majoitteen kannalta siihen, että varteenotettavaksi vaihtoehdoksi nousee nykyisen teltan rinnalle laavukangas, retkikota, UL -teltta tai bivy. Olen viettänyt öitä pressulaavun alla, taivasalla, erilaisissa louteissa ja erätoverista viritetyissä suojissa joten avomajoitteen erot telttailuun eivät tule yllätyksenä. Noista vaihtoehdoista kevyimmäksi taitanee osoittautua pelkkä neliönmallinen vettäpitävä kangas, jossa on lenkkejä naruja varten. Jos tekisin reissuja tällä varustuksella räkkäaikaan niin rankinenkin täytyisi olla listalla. Nyt kuitenkin tähtään viikon reissuun vähän ennen juhannusta. Tähän mennessä Lapissa ei omilla tuon ajan reissuilla ole hyttysiä ollut vaivaksi asti.

Kysyin Vaellusnetin nimimerkki TREKKING:iltä Cuben Fiber -materiaalista, josta saisi tehtyä todella kevyen tarp -tyylisen kankaan. Hän on siitä materiaalista tehnyt muunmuassa teltan. Sain samalla vinkkiä mistä kyseistä materiaalia saa hankittua. Sen lisäksi että ZPacks myy suoraan materiaalia, se  myös valmistaa juuri tällaisia tarp -majoitteita ja muutakin UL vermettä. Sieltä siis saisi suoraan 2,6m x 2,6m tarpin kahdeksalla lenkillä ja paino ilman naruja 173g. Olisihan siinä jo melkoinen pudotus kannettavaan painoon. Tuon kokoisen kankaan saa viritettyä hyvin suojaksi kohtuullisella sateellakin, mutta kosteat olothan siellä tulee jos on yhtään myräkkää ilmassa. En myöskään tiedä materiaalin kestävyydestä jos vaikka yön aikana iskee kovempi tuuli joka tempoo puihin kiinnitettyä kangasta. Joka tapauksessa tilaan joko pelkkää materiaalia tai sitten valmiin majoitteen ja pääsen sitä sitten testaamaan. Jos jollain lukijalla on kommentoitavaa kyseisestä materiaalista niin tähän vaan kommenttikenttiin tekstiä! ZPacksillä on myös näköjään todella kevyitä kuorivaatteita, mutta mitenhän mahtaa olla kestävyyden kanssa.

Yksi ajatus estämään makuupussin kastumista ulkona yöpyessä olisi tuosta Cuben Fiberista ommella/liimata solumuovialustaan levikkeet, samaan tyyliin kuin puolustusvoimien käyttämässä makuualustassa. Se estäisi kontaktin märkään maahan jos vähän vaikka yöllä kääntyilisikin. Painoa ei tulisi juuri lisää, mutta mukavuutta ehkä senkin edestä. Makuualustaankin täytyy uhrata ajatuksia jossain vaiheessa, nykyinen Karrimat painaa 329g ja kevyempiäkin on jo markkinoilla.

No joo, sainhan sentään jo jotain viilattua. Yleensä olen vaelluksilla pitänyt Julbon aurinkolaseja, sellaisia joita olen vuorilla käyttänyt. Minulla on myös toiset, R2 -merkkiset lasit joita jostain syystä olen pitänyt vain lenkkeillessä. Hyvät ja kevyet, eivät paina nenään jälkeä jos koko päivän käyttää kuten Julbot. Eli tuolla vaihdolla sain aikaan jopa 12g pudotuksen. Ensimmäiset grammat siis pudonneet :)



1 comment:

  1. Kiitos kommentista, katsastan ajan kanssa Madtreen ja As Tucasin! Pikasilmäyksellä asiallisen oloisia tuotteita molemmilla ja mukava että Suomalaistakin edustusta löytyy.

    ReplyDelete