Monday 20 October 2014

Keittelyistä

Tuuminpa tovin keittelyitä sulan maan retkillä.

Viimeiset vuodet keittohommissa on kulkenut mukana sekä Jetboilin ensimmäinen versio (436g) kaasulla keittelyyn että Primuksen teräskattila alumiinikahvan kera (235g) nuotiolle. Jos olen ollut reissussa erämaa-alueilla niin pääasiassa ruoat olen tehnyt avotulilla aamulla ja illalla. Oikein sateisina päivinä kokkailut ovat sujuneet kaasukeittimellä. Päivällä on mennyt sitten sellaista evästä mitä ei tarvi kokata erikseen ja jos on ollut viileää keliä niin usein olen keittänyt Jetboililla vettä kuumia juomia varten.

Nyt kun mietin miten tätä settiä lähtisin viilaamaan, niin yksi helppo (ja edullisin) tapa on tietysti jättää pois joko Jetboil tai teräskattila. Ja jos keveyttä haetaan niin tietysti kantaa mukana vain teräskattilaa ja tehdä kaikki lämpimät ruoat avotulella tai tuvissa. Tällä järjestelyllä saadaankin jo 550g-700g pudotus, riippuen lasketaanko kaasun paino sadan gramman vai isomman patruunan mukaan. Tietysti kun kevennyksen ajatuksena on oman uteliaisuuden lisäksi myös mahdollistaa pidemmät päivämatkat, niin täytyy ajatella miten paljon avotulella kokkailu vie aikaa kävelyltä verrattuna kaasukeittimellä kokkaamiseen. Kun käytössä on kaasukeitin, on ajankäyttö myös ennakoitavampaa. Jetboil ei vie juuri enempää aikaa veden keittämisessä sateella kuin poudalla, mutta kova sade saa kyllä aiheutettua pitkääkin viivettä avotulella keitellessä.

Kohtuullisen hyväkin apu puuta polttoaineena käytettäessä olisi mahdollisesti risukeitin. Olen joitain kokeiluita tehnyt erinäisillä purkkivirityksillä, mutta en ikinä siinä mielessä että joskus miettisin ottavani risukeittimen ainoaksi keittimeksi. Täytyy siis rakennella jonkinlainen prototyyppi pitäen keveys etusijalla ja katsoa johtaako se minkäänlaisiin tuloksiin. Muutama idea on jo mielessä, mutta kirjoitan niistä kuvien kera kun olen kaksi mallia testannut.

Jos taas ajattelisin pitäväni kaasukeittimen repertuaarissa, niin ehkä joku MSR Pocket Rocket (85g) -tyyppinen suoraan kaasupatruunaan kierrettävä saattaisi tulla kyseeseen. Nykyinen teräskattilakaan ei ole kevyemmästä päästä, kattiloita kun löytyy 100g pintaan. Kaasukeittimellä ja kattilalla pystyisi keittelemään joko kaasulla tai avotulella kelistä riippuen kuten olen tähänkin mennessä tehnyt ja painoa tulisi alas nykyisestä ehkäpä puolisen kiloa jos molemmat päivittäisi.

No tällaisia mietteitä tänään. Täytyy testata tuota risukeitintä.


4 comments:

  1. Minä olen tykästynyt Esbitin kiinteää polttoainetta käyttävään keittimeen yhdistettynä Edelridin tuulisuojaan (http://tinyurl.com/pnzz2jh). Tässä voi käyttää Esbitin omien polttoainetablettien lisäksi muitakin kiinteitä polttoaineita, myös risuja tai käpyjä. Silloin tosin tarvitaan hyvä, palamaton alusta.

    ReplyDelete
  2. No tuo ei paljon maksakaan jos ihan kokeilumielessä ostan, 9,99€ Varustelekassa. Käynpä hakemassa ja kokeilen samalla kun saan risukeittimen kokeiluversiot valmiiksi.

    ReplyDelete
  3. Esbit on varmaan ihan toimiva ratkaisu, mutta ajallisesti pitkällä retkellä polttoaine käy vähän painavaksi. Sitä voi tietysti kompensoida tosi kevyellä keittimellä (tuulisuojaksi foliota, kattilan kannake esim. metalliverkosta ja polttoaineen alustaksi tämä: http://briangreen.net/2011/11/titanium-foil-esbit-tray-stove.html, jälkimmäinen onnistuu myös alumiinitölkistä leikkaamalla). Mielestäni kovin painavaa keitintä ei kannata noiden kanssa käyttää kun ei ole pakko. Jos haluaa risuja poltella, niin tekee sitten risutulet.

    Ainakin ostettu BushBuddy risukeitin pelaa ihan hyvin ja on litran titaanikattilan kanssa kevyt paketti. Super-märissä oloissa en ole keitintä käyttänyt, mutta se voi olla haasteellista. Samoin pieni tulipesä vaatii jatkuvaa huomiota ja aikaa, joka taas on pois muusta touhusta.

    Ajan ja painon optimoinnin kannalta kissanruokapurkista tehty sprii-poltin ja titaanikattili taitavat olla optimi. Kun oppiin tarvittavan spriin määrän voi keittimen laittaa tulilla ja käyttää veden kiehumiseen kuluvat minuutit esim. majoitteen pystytykseen. Lisäksi keitin on kevyt (7g ja tuulisuoja päälle) ja halpa. Eikä polttoainekaan ole kallista ja painokin on kilpailukykyinen jos polttoainetta ei tarvitse mahdottomasti ja sen pakkaa kevyeen astiaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyviä ajatuksia. Polttoaineen ja keittimen paino sekä keittämiseen käytetyn ajan optimointi on mukava yhtälö testailla. Koitan ensi kuun aikana saada muutaman variaation keittimistä siihen kuntoon että voi tehdä testireissun. Esbitin kävinkin jo ostamassa joten se tulee olemaan vertailussa mukana.

      Delete