Monday 6 October 2014

Maanantaitreeni

Tuotetaanpa sisältöä vähän UL-aiheen ympäriltäkin.

Kun vaelluskamppeita lähtee trimmailemaan ultralight -suuntaan, niin aika usein taitaa olla taustalla ajatus pidemmistä päivämatkoista. Minua varsinkin vaelluksilla viehättää vaihtuva maisema ja se miten paljon näkee kun hiljakseenkin liikkuu eteenpäin koko päivän. Yllättäviä luonnonmuodostelmia, täydellisiä taukopaikkoja puronotkoissa, villieläimiä ja jopa uusia tuntureita ilmestyy pikkuhiljaa lähihorisonttiin. Pelkkä painon kevennys ei auta kovin paljoa lisäämään päivämatkoja, vaikkakin tekee siitä entisestä hikisestä ja tuskaisesta kaksikymppisestä paljon mieluisamman elämyksen. Silloin kun päivämatkat pitenevät, täytyy kropankin pystyä ottamaan vastaan suurempi määrä rasitusta. Säännöllinen harjoittelu auttaa asiaan ja sillä saadaankin löyhä aasinsilta maanantaitreeneihini.

Maanantaisin minulla on tapana tehdä pidempi harjoitus jaloille, tai sitten useamman lajin yhdistelmä, kuitenkin lähes aina kolme tuntia yhteensä. Enempää on hankala saada päivään mahtumaan mukavasti kun täytyy töissä käydä ja muukin elämä ottaa osansa ajasta. Näitä harjoituksia olen tehnyt juurikin kävelykuntoa silmälläpitäen. Siten, että tärkeimmät työkalut pitkillä päivämatkoilla, eli jalat, olisivat hyvässä kunnossa. Tällaisella totuttelulla pyrin välttämään marssimurtumat, venähdykset, revähdykset, hiertymät ja muut vaivat joita vaelluksella saattaa tulla jos äkkiseltään lähtee kävelemään pidempää matkaa.

Kevättalvella esimerkiksi tuli maanantaisin käytyä kävellen miekkailutreeneissä. 45 minuuttia kävelyä suuntaansa ja puolentoista tunnin treenit. Se on vähän askelkyykkymäistä harjoitusta koko aika, joten toimi tuollaisenaan. Kesästä saakka olen tehnyt maanantaitreenit myös kolmessa osassa; kävellen työmatkat 55min suuntaansa ja puolentoista tunnin salitreeni jaloille. En tiedä kuinka optimaalista tuollainen treenijako mahtaa olla lihaskehityksen kannalta, mutta tuntuu että tuollaisenaankin on mennyt harjoitus perille.

No, tänään tein tavoistani poiketen enemmän vaellustyyppisen treenin. Työpäivän jälkeen pakkasin 35 litran vaellusreppuun muutaman sata grammaa päälle kymmenen kiloa ja kävelin Laajalahden ympäri. Siitä piti mielestäni tulla noin 18 km lenkki kun retkikartasta ensin mittailin. Endomondo -sovellus kertoi lenkin jälkeen, että matkaksi tuli reilut 19km ja aikaa kului 3h 8min. Ihan mukava reippailu syyskelissä. Ohimennen tuli poikettua Otaniemen lintutornissakin jossa en ole aiemmin käynyt, lahdella näkyi silmän iloksi kolme harmaahaikaraa. Muina päivinä kävelen työmatkan muutenkin, mutta en tietysti kymmenen kilon reppu selässä.




No comments:

Post a Comment